Ζούμε σε μία εποχή όπου οι περισσότεροι γονείς, είτε από επιλογή είτε από ανάγκη, είναι εργαζόμενοι. Από τη μια, οι οικονομικές ή και κοινωνικές συνθήκες το «απαιτούν, από την άλλη, είναι απολύτως θεμιτό, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, να διεκδικούν τη θέση που τους αξίζει στον εργασιακό στίβο και που ανταποκρίνεται στις σπουδές τους και στην εσωτερική τους ανάγκη για έκφραση και δημιουργία.
Ωστόσο, ο σύγχρονος αυτός τρόπος ζωής σημαίνει, συχνά, πολύωρη απουσία των γονιών από το σπίτι. Από την άλλη, και τα παιδιά σήμερα, ειδικά εκείνα της σχολικής ηλικίας, είναι «φορτωμένα» με σχολικές ή εξωσχολικές δραστηριότητες σε βαθμό που καθίσταται, πλέον, δύσκολο και σπάνιο για τα μέλη μιας οικογένειας να συμπέσουν χρονικά μέσα στην ημέρα.
Το κόστος είναι προφανές: έλλειψη επικοινωνίας και συναισθηματική απομάκρυνση, με όποιες συνέπειες έχει αυτό στον ψυχισμό των παιδιών, κυρίως. Αν, μάλιστα προσθέσουμε και τον παράγοντα «τηλεόραση», «τάμπλετ» ή «κινητό» που κρατάνε απορροφημένους μεγάλους και μικρούς ακόμη κι όταν βρίσκεται η οικογένεια μαζεμένη, τότε τα πράγματα είναι περισσότερο επιβαρυμένα.
Όμως… Ας θυμηθούμε πώς ήταν η ελληνική κοινωνία μόλις λίγες δεκαετίες πριν. Η συνήθεια του μεσημεριανού γεύματος, όπου όλη η οικογένεια μαζευόταν γύρω από το τραπέζι και μοιράζονταν τα νέα της ημέρας ήταν αδιαπραγμάτευτη. Πολύ περισσότερο τα κυριακάτικα γεύματα οπότε συμμετείχαν συχνά και άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας, γιαγιάδες, παππούδες, θείοι, ξαδέρφια… Εικόνες και εμπειρίες που οι παλιότεροι θυμόμαστε με νοσταλγία αλλά που κάποιοι νεώτεροι δεν έζησαν σχεδόν ποτέ.
Σήμερα, οι ειδικοί (κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, παιδοψυχολόγοι) στη βάση της σημασίας που αποδίδουν στο ζήτημα της επικοινωνίας ανάμεσα σε γονείς και παιδιά για την ισορροπημένη μεταξύ τους σχέση αλλά και για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, επαναφέρουν την αξία του «οικογενειακού γεύματος».
Το οικογενειακό τραπέζι, έστω το «κυριακάτικο», αν οι συνθήκες δεν ευνοούν την καθημερινή συνύπαρξη των μεγάλων και μικρών μελών μιας οικογένειας, συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση των οικογενειακών δεσμών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερη συνεννόηση και κατανόηση μεταξύ τους μέσα από το πλαίσιο επικοινωνίας που δημιουργεί. Για τα μικρότερα παιδιά αποτελεί, επίσης, σημαντικό παράγοντα κοινωνικοποίησής τους, διδάσκοντάς τους, στην πράξη, τις αξίες της συμμετοχής, της προσφοράς και των καλών τρόπων.
Αν, λοιπόν, δεν το έχουμε καθιερώσει, ήδη, καιρός είναι να το βάλουμε στο πρόγραμμα, όλοι! Και αν, μάλιστα, φροντίσουμε να δημιουργήσουμε ένα άνετο και καλαίσθητο χώρο «οικογενειακού τραπεζιού» που θα απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι, ακόμα καλύτερα!
Στην Istikbal Kouros θα βρείτε την κατάλληλη τραπεζαρία που ταιριάζει στις διαστάσεις του χώρου σας, άνετες, ποιοτικές και εργονομικά σχεδιασμένες, κλασικές ή μοντέρνες. Επισκεφθείτε μας και με τη βοήθεια του έμπειρου και φιλικού προσωπικού μας επιλέξτε αυτήν που σας ταιριάζει και προσφέρετε στην οικογένειά σας ένα καλαίσθητο περιβάλλον οικογενειακής θαλπωρής που θα χαίρονται μικροί και μεγάλοι.
Βρείτε την τραπεζαρία που ταιριάζει στον χώρο σας εδώ.