Η Μελαγχολία του Φθινοπώρου – 5 βήματα για να την αποφύγουμε

 

 

 

Αίσθηση ματαιότητας, θλίψης, αδικαιολόγητη ατονία∙ είναι κάποια από τα κοινά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν πολλοί  άνθρωποι στο τέλος του καλοκαιριού, όταν οι διακοπές και η ξεγνοιασιά παίρνει τέλος και η προοπτική της επιστροφής στην καθημερινότητα αλλά και το φάσμα του επικείμενου χειμώνα φαντάζουν τρομακτικά.  Και το οξύμωρο; Όσο πιο πολύ διάρκεσαν οι διακοπές, τόσο μεγαλύτερη, συχνά, η μελαγχολία και η λύπη.

Όμως, πρόβλημα χωρίς λύση δεν υπάρχει! Έτσι δεν είναι;
Ας δούμε, λοιπόν, κάποια βήματα που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τη μετάβαση από τη μία εποχή στην άλλη  εύκολα και αποτελεσματικά, κρατώντας μόνο τη χαρά και κοιτώντας μπροστά με χαμόγελο και αισιοδοξία.

  • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Όσο κι αν ακούγεται ελκυστικό να παρατείνετε τις διακοπές σας μέχρι την τελευταία στιγμή, μην το κάνετε! Η μετάβαση από τη μία κατάσταση, της χαλαρότητας και της ανεμελιάς, σε εκείνη που ορίζει το αυστηρό και γεμάτο υποχρεώσεις πλαίσιο του γραφείου δεν μπορεί να γίνει ομαλά μέσα σε μια νύχτα. Φροντίστε να επιστρέψτε τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την επιστροφή στη δουλειά σας ώστε να προσαρμοστείτε σταδιακά στους ρυθμούς της πόλης και της καθημερινότητας, χωρίς βιασύνη και στρες. Αν σας ευχαριστεί, μην αδειάστε καν τη βαλίτσα σας! Αφήστε την γι αργότερα και ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί!
  • Επανασυνδεθείτε! Προγραμματίστε πριν ακόμη από τις διακοπές σας συναντήσεις με αγαπημένους φίλους ή συμμαθητές για μετά την επιστροφή σας. Θα έχετε έτσι την ευκαιρία να δείτε αγαπημένα σας πρόσωπα, να διασκεδάσετε, να ανταλλάξετε τις καλοκαιρινές σας εντυπώσεις και να δημιουργήσετε την αίσθηση της παράτασης των διακοπών σας.
  • Μη μένετε μέσα! Ο καιρός παραμένει καλός και θα παραμείνει έτσι για εβδομάδες ακόμα. Πάτε έναν περίπατο, μία βόλτα με το ποδήλατο, επισκεφθείτε πάρκα ή εξερευνήστε άγνωστα σημεία της πόλης σας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το ότι τελείωσαν οι διακοπές δε σημαίνει πως τελείωσε και το καλοκαίρι! Ο χειμώνας αργεί ακόμα και μπορεί το ημερολόγιο να γράφει Σεπτέμβριος αλλά η καλοκαιρία καλεί κρατεί. Όλο και κάποια παραλία θα είναι κοντά σας για να απολαύσετε λίγο ακόμα τα δώρα του ήλιου, της θάλασσας και της ξεγνοιασιάς!
  • Ασχοληθείτε με τα σουβενίρ! Όλο και κάτι θα φέρατε από τα ταξίδια και τις διακοπές σας. Κοχύλια, διακοσμητικά, και σίγουρα πολλές πολλές φωτογραφίες!! Ασχοληθείτε με το να τα οργανώσετε και να τα τοποθετήσετε στο χώρο σας στολίζοντάς τα ή δημιουργώντας κολλάζ φωτογραφιών για να γεμίσετε τις κορνίζες σας. Είναι μία απασχόληση ευχάριστη και δημιουργική που θα ανανεώσει το χώρο και το κέφι σας!
  • Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας! Η θάλασσα και ο ήλιος αφήνουν έντονο το αποτύπωμα στην επιδερμίδα και τα μαλλιά μας. Αφιερώστε μία ημέρα στην περιποίηση του σώματος, του προσώπου, των νυχιών και των μαλλιών σας, στο σπίτι ή κλείνοντας ραντεβού με τους ειδικούς. Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από αυτό και το αποτέλεσμα στον καθρέφτη θα σας φτιάξει τη διάθεση! Εγγυημένο!