Ιδέες έξυπνες και λειτουργικές για το πρώτο, νέο, φοιτητικό σου σπίτι

Συγχαρητήρια! Τα κατάφερες! Και, τώρα, ενήλικας και φοιτητής ή φοιτήτρια, πια, ανυπομονείς να ξεκινήσεις τη νέα σου ζωή! Με όρεξη και όνειρα για το μέλλον αλλά και απολαμβάνοντας την αυτονομία του πρώτου, κατάδικού σου σπιτιού! Αξίζει, λοιπόν, να το διαμορφώσεις με τρόπο που σε εκφράζει!

Φυσικά,  καθώς τα περισσότερα φοιτητικά σπίτια είναι μικρά -μονόχωρα ή το πολύ δίχωρα, τα κριτήρια στις επιλογές σου θα πρέπει, παράλληλα,  να είναι η εργονομία και η άνεση:  έπιπλα και λύσεις που αξιοποιούν το κάθε εκατοστό του χώρου, εξυπηρετώντας, ταυτόχρονα, τις ανάγκες σου.

Ας οργανωθούμε, λοιπόν!

Επίλεξε το μέγεθος του κρεβατιού σου -μονό, ημίδιπλο ή διπλό-  ανάλογα με το μέγεθος του διαθέσιμου χώρου.  Η ύπαρξη αποθηκευτικών χώρων είναι απαραίτητη για σκεπάσματα, εξοπλισμό και ρούχα εκτός σεζόν. Πολύ περισσότερο εάν το μέγεθος της ντουλάπας είναι περιορισμένο. Αν πάλι πιάνουν τα χέρια σου και θέλεις να πρωτοτυπήσεις -και να κάνεις και οικονομία- σκέψου την περίπτωση της κατασκευής κρεβατιού από παλέτες, τις οποίες μπορείς να βάψεις και στα χρώματα της αρεσκείας σου. Αν μη τι άλλο, αυτή η επιλογή θα σου επιτρέψει να ξεδιπλώσεις όλη τη δημιουργικότητά σου!  Σε οποιαδήποτε περίπτωση, βασικό είναι να προμηθευτείς ένα καλό, άνετο στρώμα.

Η ζώνη της μελέτης είναι το σημείο που θα περνάς πολύ από τον χρόνο σου.  Φρόντισε, λοιπόν, να σε εμπνέει για συγκέντρωση και διάβασμα αλλά και, ταυτόχρονα, να σου προσφέρει λειτουργικότητα. Πολλά συρτάρια στο γραφείο και μπόλικα ράφια στη βιβλιοθήκη θα σου δώσουν τον χώρο που χρειάζεσαι για βιβλία, γραφική ύλη, χρηστικά αντικείμενα και, φυσικά, αγαπημένα σου διακοσμητικά! Προσανατόλισέ το έτσι ώστε να έχει φυσικό φως τις ώρες της μελέτης σου. Τοποθέτησε στον τοίχο, πίσω του ή πλάι του, ένα μεγάλο φύλλο φελλού για σημειώσεις, πληροφορίες, τα «sos” αλλά και ατάκες που θα σε εμπνέουν και θα σε παρακινούν!

Ειδικά, ως προς τη βιβλιοθήκη, ο χώρος πάνω από το γραφείο είναι ιδανική επιλογή, ωστόσο, δοκίμασε να την τοποθετήσεις έτσι ώστε να λειτουργεί ως διαχωριστικό με τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, καθώς θα δημιουργήσει την αίσθηση δημιουργίας νέου, ξεχωριστού χώρου, προσφέροντας ταυτόχρονα, έναν βαθμό απομόνωσης ή ιδιωτικότητας, όταν απαιτείται. Βάψε την σε ένα έντονο χρώμα, κόντρα σε εκείνο του τοίχου, για να πετύχεις ένα ζωντανό, κεφάτο αποτέλεσμα ή στο ίδιο χρώμα για να την ενσωματώσεις στο χώρο. Το στόχο της ιδιωτικότητας μπορεί να πετύχει και ένα παραβάν, ένα ριντό από ψάθα ή μία απλή μονόχρωμη ή χρωματιστή κουρτίνα! Σκέψου το!

Διθέσιος ή τριθέσιος, ο καναπές σου θα είναι το κέντρο του χώρου της καθημερινής σου χαλάρωσης αλλά και το σημείο που θα υποδέχεσαι τους φίλους και τις παρέες σου. Και όχι μόνο! Επιλέγοντας έναν πολυμορφικό καναπέ, που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε κρεβάτι, μπορείς να φιλοξενήσεις τον φίλο ή τη φίλη σου ή και τη μανούλα που ήρθε να σου φτιάξει επί τόπου εκείνο το παστίτσιο που πεθύμησες! Επίλεξε ύφασμα αδιάβροχο, που δεν λεκιάζει ή που να μπορεί να πλένεται.  Τον χειμώνα, σκέπασέ τον με ένα χνουδωτό λουτρ ριχτάρι και θα έχεις φτιάξει την τέλεια φωλιά!

Αν αντί για τραπεζάκι μέσης τοποθετήσεις μπροστά στον καναπέ σου ένα μπαουλάκι, θα έχεις πετύχει τρία στα τρία: και τραπεζάκι να ακουμπάς τον καφέ σου ή …τη Μονόπολη και λίγο έξτρα αποθηκευτικό χώρο για τα περιοδικά σου ή ό, τι άλλο θέλει κρύψιμο και ένα επιπλέον κάθισμα όταν η παρέα μεγαλώνει!

Έχοντας τελειώσει με τα βασικά, άφησε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου να πάρουν τον πρώτο λόγο, βάζοντας στο χώρο τα στοιχεία εκείνα που θα τον κάνουν ολοκληρωτικά «δικό σου»: χρώματα, διακοσμητικά, λαμπάκια, καδράκια, φωτογραφίες ή αφίσες στους τοίχους, κουρτίνες, ψάθες ή στόρια στα ανοίγματα, μικρά ή μεγαλύτερα φωτιστικά για να αλλάζεις την ατμόσφαιρα ανάλογα με τη στιγμή και …καλή απόλαυση της νέας σου, φοιτητικής ζωής!