Οι 5 κανόνες για ένα διαχρονικό Design

Σε κάθε αγορά καινούριου σπιτιού ή ανακαίνιση του υφιστάμενου, ο στόχος για τους περισσότερους ιδιοκτήτες αλλά και διακοσμητές είναι το αρμονικό δέσιμο των μοντέρνων στοιχείων διακόσμησης με τα ήδη υπάρχοντα έπιπλα ή διακοσμητικά, τα οποία μπορεί να προέρχονται από διακοσμητικές τάσεις του παρελθόντος αλλά διατηρούν τόσο την αισθητική όσο και τη συναισθηματική αξία τους.

Ευτυχώς, στο πεδίο της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης υπάρχουν συγκεκριμένες αρχές και στοιχεία που έχουν αποδεδειγμένα έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά σε κάθε περίπτωση και μπορούν να αποτελέσουν τον «οδηγό» στη διαμόρφωση των χώρων μας και στο στυλ που επιθυμούμε να επιτύχουμε. .

  1. Ισορροπία

Κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης των χώρων σε ένα σπίτι, η ισορροπία είναι το κλειδί για τη δημιουργία άνεσης και καλαισθησίας. Οι παράγοντες που τη συνθέτουν είναι η αρμονική διευθέτηση αντικειμένων και χρωμάτων, πάντοτε σύμφωνα με τις αναλογίες του κάθε χώρου, με τρόπο έτσι ώστε να επιτυγχάνεται μία λογική συνέπεια που να ευχαριστεί οπτικά. Πειραματιστείτε με τα αντικείμενα, τους όγκους και τις αποχρώσεις προκειμένου να πετύχετε την επιθυμητή συμμετρία.

  1. Το επίκεντρο

Κάθε χώρος χρειάζεται ένα κεντρικό στοιχείο, στο οποίο εστιάζει το μάτι και γύρω από το οποίο αναπτύσσεται η υπόλοιπη επίπλωση και διακόσμηση. Έτσι, ένας απαρέγκλιτος κανόνας του διαχρονικού design είναι ένα κυρίαρχο στοιχείο μέσα στο χώρο το οποίο ορίζει και τη λειτουργία του.

  1. Κλίμακα και Αναλογίες

Η κλίμακα και οι αναλογίες αποτελούν δύο θεμελιώδεις παράγοντες του interior design και είναι κομβικής σημασίας ως προς την επίτευξη διαχρονικού σχεδιασμού. Η αναλογία εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στα αντικείμενα και τα  χρώματα ενώ η κλίμακα έχει να κάνει με τη διευθέτηση των προηγούμενων σε σχέση με τις διαστάσεις του χώρου. Για παράδειγμα, ένα ψηλοτάβανο δωμάτιο επιτρέπει ψηλότερα έπιπλα ενώ ένα ευρύχωρο είναι ιδανικό για μεγάλα, ογκώδη έπιπλα. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να υπολογίζεται και κενός χώρος ώστε να «αναπνέει».

  1. Χρώματα και Σχέδια

Για ένα διαχρονικό στυλ, επιλέξτε πιο κλασικά χρώματα, σχέδια και υφές. Η ύφανση τύπου «Παναμά» είναι μια κλασική ύφανση που βοηθάει στη δημιουργία συμμετρίας. Επίσης, οι ρίγες είναι πάντα στη μόδα και συντελούν στη δημιουργία καθαρών γραμμών. Προτιμήστε ουδέτερα χρώματα στους τοίχους, καθώς διευκολύνουν την προσθήκη διακοσμητικών στοιχείων χωρίς να «μπουκώνουν» το χώρο. Αποχρώσεις σε σπασμένο λευκό, γκρί και όλοι οι γήινοι τόνοι βοηθούν να πετύχετε αίσθηση διαχρονικότητας.

  1. Φυσικά στοιχεία

Δεν υπάρχει τίποτα πιο διαχρονικό από την ίδια τη φύση! Υλικά όπως το ξύλο, η πέτρα και το μάρμαρο αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία από την αρχαιότητα ακόμη. Είτε τα χρησιμοποιήσετε σε μεγάλο εύρος είτε περιορισμένα, σε μεμονωμένα στοιχεία, θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός διαχρονικού στυλ σε κάθε δωμάτιο.

Whether you utilize these materials in your home as furniture, accent pieces, or focal points, they will help create a trend-free, organic environment in any room.

 

(Πηγή: https://www.windermere.com/blog/timeless-home-design )