Πανδημία – 3 must για την αποτελεσματική αναδιοργάνωση του σπιτιού μας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εμφάνιση του  Covid-19, η πανδημία που προκάλεσε και οι αλλαγές που επέφερε σε όλους τους τομείς της ζωής μας -στις καθημερινές ασχολίες μας, στην οικογένεια, στη εργασία, στη διασκέδαση, αλλαγές που ενδέχεται να χρειαστεί να ακολουθήσουμε για αρκετό καιρό ακόμα, μας υποχρεώνει να δούμε και την οργάνωση του σπιτιού μας με μία διαφορετική οπτική. Το σπίτι μας δεν είναι πια μόνο η εστία συγκέντρωσης της οικογένειας, ο χώρος ξεκούρασης και ανάπαυσης∙ πλέον λειτουργεί και ως χώρος εργασίας, μαθητική τάξη, γυμναστήριο ή χώρος αναψυχής. Τα νέα αυτά δεδομένα απαιτούν αλλαγές στην οργάνωση των χώρων μας και των λειτουργιών τους.
Ποιες είναι αυτές και πώς μπορούμε να τις εφαρμόσουμε;

  • Αναδιαμόρφωση της εισόδου. Αν μέχρι τώρα αρκούσε να βγάζουμε τα παπούτσια μας μπαίνοντας στο σπίτι μας, σήμερα, ξέρουμε καλά πως αυτό δεν είναι αρκετό. Τα μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή της μεταφοράς του ιού εντός του σπιτιού απαιτούν, επιπλέον, την άμεση αφαίρεση των ρούχων που φορούσαμε και την προσωρινή εναπόθεση όσων φέρνουμε μέσα –τσάντες, ψώνια, κλπ- ώστε να τα απολυμάνουμε προτού τα μεταφέρουμε στα δωμάτια, την κουζίνα ή το μπάνιο. Μία καρέκλα κι ένα πολυχρηστικό έπιπλο εισόδου με ράφια και κρεμάστρες θα μας διευκολύνει αφάνταστα και θα βάλει τα πάντα σε τάξη εύκολα και απλά.
  • Διαμόρφωση χώρου εργασίας. Η καραντίνα που επιβλήθηκε την προηγούμενη Άνοιξη και υποχρέωσε πολλούς εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι, έπιασε πολλούς απροετοίμαστους. Σαλόνια, τραπεζαρίες, κουζίνες, ακόμη και υπνοδωμάτια επιστρατεύτηκαν εσπευσμένως προκειμένου να μετατραπούν σε «γραφεία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Καθότι δεν γνωρίζουμε κατά πόσον μια τέτοια εξέλιξη θα χρειαστεί να την ξαναζήσουμε, σύντομα ή αργότερα, αλλά και με δεδομένο ότι η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι θα γίνει πλέον κοινή επιλογή για πολλούς εργαζόμενους, λόγω ασφαλείας, η διαμόρφωση ενός χώρου του σπιτιού ως χώρου εργασίας, με την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζει συνθήκες απομόνωσης και συγκέντρωσης, κρίνεται απαραίτητη.
  • Δημιουργία χώρων αναψυχής. Ο περιορισμός στο σπίτι, υποχρεωτικός ή οικειοθελής, για λόγους προστασίας, εντείνει την ανάγκη για αναψυχή. Είναι λοιπόν σημαντικό, στη δύσκολη εποχή που ζούμε, να φροντίσουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο ευχάριστο και κατάλληλα εξοπλισμένο στον οποίο θα μπορούμε να ασχολούμαστε με τα χόμπι μας ή με ότι μας ευχαριστεί. Σίγουρα, η εγκατάσταση ενός  Home Cinema δεν είναι εφικτή για όλους αλλά μία μεγαλύτερη οθόνη για να απολαμβάνετε τις νέες σειρές ή ταινίες, η απόσυρση ενός μικροεπίπλου ώστε να χωρέσει το καβαλέτο σας, ένα όμορφο σαλονάκι στο μπαλκόνι για να χαίρεστε τις ημέρες τις καλοκαιρίας και μπόλικα φυτά εντός και εκτός σπιτιού είναι εύκολες λύσεις για όλους. Οι τυχεροί που διαθέτουν έξτρα χώρο ας σκεφτούν την ιδέα της διαμόρφωσής του σε play room ή σε δωμάτιο γυμναστικής.