Σπίτι, θαλπωρή και νοσταλγικές διηγήσεις: η συνταγή για τέλεια οικογενειακά Χριστούγεννα!

Κάποτε, στα παλιά χρόνια, τόσο παλιά ώστε πολλοί από εμάς, σήμερα, να μην το προλάβαμε καν, υπήρχε μία γιαγιά που, καθισμένη δίπλα στο αναμμένο τζάκι, διηγούνταν παραμύθια στα παιδιά… Πόσο όμορφη και τρυφερή σκηνή! Ακόμα και για όσους δεν τη ζήσαμε πραγματικά και μπορούμε μόνο να τη φανταστούμε.
Ωστόσο…, τι μας εμποδίζει να τη δημιουργήσουμε ξανά, με νέους, δικούς μας όρους; Τα παιδιά τρελαίνονται για ιστορίες και διηγήσεις και, ακόμα περισσότερο ίσως, για ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους. Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, αποτελούν μία θαυμάσια ευκαιρία να καθίσουμε μαζί τους, στη θαλπωρή του καθιστικού μας, τυλιγμένοι με τις κουβερτούλες μας, δίπλα στο τζάκι αν έχουμε, ή στην οικειότητα του υπνοδωματίου μας, χουχουλιασμένοι κάτω από τα ζεστά παπλώματα, και, γυρνώντας πίσω τον χρόνο, να διηγηθούμε στα παιδιά μας ιστορίες από Χριστούγεννα άλλων εποχών: της παιδικής μας ηλικίας ή και εκείνης των δικών μας γονιών, ακόμα!
Τι δέντρο στολίζαμε, τι στολίδια είχαμε, τι δώρα παίρναμε ή χαρίζαμε, πώς διασκεδάζαμε;…
Τι ζητούσαμε από τον Άγιο Βασίλη;… Τον είχαμε συναντήσει μήπως; …και πού;
Τι ετοιμασίες έκανε ο μπαμπάς κι η μαμά στο σπίτι, τι φαγητά, τι γλυκά, τι κεράσματα;…
Λέγαμε τα κάλαντα στη γειτονιά; Ποια απ’ όλα; Τι τραταρίσματα εισπράτταμε;
Τι διηγούνταν οι δικοί μας γονείς για τα δικά τους Χριστούγεννα στο χωριό, στην πόλη, στο νησί;
Διανθίστε τις διηγήσεις σας με όσες λεπτομέρειες θυμάστε, χρώματα, αρώματα, αισθήσεις, συναισθήματα και, εγγυημένα, θα έχετε χαρίσει στα παιδιά σας αλλά και στον εαυτό σας ένα από τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα δώρα!