Φθινοπώριασε! Ώρα να στρώσουμε χαλιά!

«Η καλή νοικοκυρά του Άη Δημήτρη στρώνει χαλιά», λέει η παράδοση και… κάτι ξέρει!
Και, φυσικά, δεν είναι μόνο η πρώτη μεγάλη γιορτή του Φθινοπώρου που σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου γεμάτης εορτές και μας καλεί να ντύσουμε το σπίτι στα χειμωνιάτικα εορταστικά του ώστε να υποδεχθούμε φίλους και συγγενείς, αλλά και γιατί, μας αρέσει – δεν μας αρέσει, ο καιρός σιγά σιγά χειμωνιάζει. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, που αρκετά συχνά, μέσα στον Οκτώβρη πιάνουν και τα πρώτα κρύα. Ώρα να στρώσουμε τα χαλιά μας, λοιπόν, τηρώντας την παράδοση και προετοιμάζοντας το σπίτι μας να υποδεχθεί τον χειμώνα που έρχεται.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όποτε κι αν αποφασίσετε να στρώσετε, καλό είναι να τα βγάλετε από τον αποθηκευτικό τους χώρο μία μέρα νωρίτερα, να τα ξεδιπλώσετε και να τα αφήσετε σε εξωτερικό, προφυλαγμένο χώρο, να αεριστούν και ακόμα καλύτερα και να «λιαστούν». Όσο προσεχτικά και να τα αποθηκεύσατε, μετά από τόσους μήνες τυλιγμένα και αποθηκευμένα, συχνά σε χώρους κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους, ο φρέσκος αέρας θα τα αναζωογονήσει.
Σε περίπτωση που δεν προηγήθηκε βαθύς επαγγελματικός καθαρισμός πριν την αποθήκευσή τους, ένα καλό σκούπισμα, και από τις δύο πλευρές, με την ηλεκτρική σκούπα είναι απαραίτητο. Ακόμη κι αν τα σκουπίσατε καλά πριν τα μαζέψετε, η σκόνη είναι άτιμο πράγμα! Όλο και κάποια θα έχει παραμείνει κρυμμένη στο βάθος του πέλους τους. Και δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε τη νέα σεζόν με την παλιοκαιρίσια σκόνη!
Τα αερίσαμε, λοιπόν, τα λιάσαμε, ίσως και τα (ξανα)σκουπίσαμε∙ έτοιμα για στρώσιμο;
Όχι, εάν δεν καθαρίσουμε σχολαστικά το χώρο που θα τα στρώσουμε! Όχι μόνο το πάτωμα αλλά και τα υπόλοιπα έπιπλα και τις επιφάνειες του χώρου. Τινάζουμε τα μαξιλάρια του καναπέ, καθαρίζουμε ξύλινες και γυάλινες επιφάνειες από τη συσσωρευμένη σκόνη και τέλος, σκουπίζουμε και σφουγγαρίζουμε επιμελημένα το πάτωμα. Περιμένουμε να στεγνώσει καλά, να μη μείνει ίχνος υγρασίας, και τότε μόνο είμαστε έτοιμοι να στρώσουμε.
Να τονίσουμε, πως, εκτός από την οπτική θαλπωρή που χαρίζουν τα χαλιά στους χώρους του σπιτιού και τους αισθητικούς σκοπούς που εξυπηρετούν, ζεσταίνουν και κυριολεκτικά το σπίτι, συμβάλλοντας στη διατήρηση της θερμότητας και στην οικονομία της τσέπης μας! Μην περιορίζετε, λοιπόν, το στρώσιμο των χαλιών στο σαλόνι σας μόνο. Εδώ ισχύει το όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο! Στρώστε χαλιά σε όλους τους χώρους του σπιτιού, ειδικά εάν είναι στρωμένοι με μάρμαρο ή πλακάκια, και απολαύστε τη ζέστη που χαρίζουν κυριολεκτικά και μεταφορικά!