Και μετά τη χαρά και τα συγχαρητήρια για την επιτυχία και την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, να που έρχεται η ώρα της μετακόμισης… Δύσκολη ώρα για κάποιους γονείς, καθώς συνειδητοποιούν πως το μικρό τους μεγάλωσε και αφήνει την προστασία της οικογενειακής φωλιάς, σίγουρα όμως στιγμή γεμάτη ενθουσιασμό για τους περισσότερους πρωτοετείς που βρίσκονται, επιτέλους, μπροστά στην προοπτική της αυτονομίας που κάθε παιδί ονειρεύεται. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η διαδικασία της μετακόμισης και του στησίματος του νέου, φοιτητικού σπιτικού, αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία ώστε, με την ενεργή παρουσία σας δίπλα στον γιό ή την κόρη σας, νέο φοιτητή ή φοιτήτρια, σε κάθε βήμα της διαδικασίας, να ενισχύσετε το συναισθηματικό δεσμό με το παιδί σας αλλά και να είστε ήσυχοι πως, μακριά από εσάς, η ζωή για το βλαστάρι σας θα παραμείνει ασφαλής και τακτοποιημένη.
Βήμα πρώτο, λοιπόν, επιλογή της περιοχής εγκατάστασης. Όσο κι αν είναι δελεαστικά τα χαμηλά ενοίκια σε κάποιες περιοχές, ερευνήστε κατά πόσον είναι αυτές ασφαλείς αλλά και πόσο άνετη είναι η πρόσβασή τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δώρο άδωρο να χρειάζεται να ξοδεύει το παιδί σε ταξί ό, τι γλιτώνει από το ενοίκιο…
Έχοντας, πραγματοποιήσει το πρώτο βήμα, προχωράμε πλέον στα υπόλοιπα, τα οποία συνοψίζονται σε μία λέξη: Εξοπλισμός! Ποια είναι τα απαραίτητα που χρειάζεται το σπίτι του νέου φοιτητή ή φοιτήτριας για να είναι λειτουργικό;
- Υπνοδωμάτιο. Ένα καλό στρώμα είναι σίγουρα απαραίτητο για έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο, δεδομένων των ωρών που προβλέπεται να ξοδευτούν στην καρέκλα του γραφείου και στα άβολα καθίσματα των αμφιθεάτρων. Εντάξει… και στην διασκέδαση!
Προτιμήστε, καλύτερα ένα ημίδιπλο κρεβάτι για περισσότερη άνεση. Αν σας ζητηθεί και διπλό, μη χαλάσετε χατίρια!
Ελέγξτε εσείς την ποιότητα των κλινοσκεπασμάτων (σεντόνια, πάπλωμα, μαξιλάρια, κλπ) αλλά αφήστε την επιλογή των χρωμάτων και σχεδίων στο νεαρό ή τη νεαρή σας. Εκείνοι θα τα χρησιμοποιούν εξάλλου! Μία ντουλάπα με μπόλικα συρτάρια, ένα κομοδίνο κι ένα φωτιστικό αρκούν για τον αρχικό εξοπλισμό. - Γραφείο. Αν υπάρχει περιθώριο χώρου, τότε μπορεί ο χώρος μελέτης να είναι ξεχωριστά από το υπνοδωμάτιο. Αν πάλι όχι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, και ανάλογα με τις διαστάσεις του χώρου, απαραίτητο είναι ένα γραφείο, με επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους, και φυσικά ένα σύστημα τοποθέτησης των βιβλίων. Το αν θα είναι ράφια στον τοίχο πάνω από το γραφείο ή μια ξεχωριστή βιβλιοθήκη θα κριθεί από τον διαθέσιμο χώρο. Γι αυτό, μην κάνετε αγορές προτού τον εξασφαλίσετε. Προσέξτε ιδιαίτερα την καρέκλα γραφείου, να είναι ανατομική και ξεκούραστη. Ένα καλό φωτιστικό γραφείου είναι σίγουρα απαραίτητο και συμπληρώνει τον βασικό εξοπλισμό.
- Κουζίνα. Αν το σπίτι δεν διαθέτει ήδη ηλεκτρικές συσκευές, τότε η αγορά ενός ψυγείου και ηλεκτρικού μαγειρείου είναι απαραίτητη. Το μέγεθος θα εξαρτηθεί φυσικά από τον χώρο αλλά και από τα οικονομικά σας. Το ίδιο και το εάν θα προτιμηθεί μία συμπαγής ηλεκτρική κουζίνα με ενσωματωμένο φούρνο ή μία επιτραπέζια φορητή εστία με δυο μάτια κι ένα μικρό φουρνάκι. Όσο για τα κατσαρολικά… Τα περισσότερα νοικοκυριά μαζεύουν στην πορεία διπλά και τριπλά σκεύη, τάπερ και πυρέξ. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, τότε πριν κάνετε αγορές, ελέγξτε τα ντουλάπια της δικής σας κουζίνας, ξεχωρίστε εκείνα που δεν χρειάζεστε και αγοράστε μόνον ό, τι λείπει. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μην παραλείψετε μία τοστιέρα! Σωτήρια!
- Καθιστικό. Σε ένα φοιτητικό σπίτι , σπανίως υπάρχει ξεχωριστό καθιστικό. Συνήθως, συνδυάζεται με τον χώρο του γραφείου. Είτε έτσι είτε αλλιώς, προτιμήστε έπιπλα (καναπέ ή/και πολυθρόνα) που μπορούν να μετατραπούν σε κρεβάτι. Όλο και κάποιος φίλος θα φιλοξενηθεί αλλά και σίγουρα εσείς οι ίδιοι, κατά τις επισκέψεις σας. Φυσικά, αποφύγετε ευαίσθητα υφάσματα και ανοιχτά χρώματα. Ένα ταπέτο, ένα λαμπατέρ κι έτοιμο και το καθιστικό. Όσο για συσκευή τηλεόρασης… Συζητήστε το με τον/την ενδιαφερόμενο/η. Σήμερα, ένα καλό λαπτοπ, απαραίτητο έτσι κι αλλιώς σε κάθε φοιτητή, μπορεί να την αντικαταστήσει.
- Μπάνιο. Και φτάσαμε στο κρίσιμο σημείο: άπλυτα! Ποιος θα τα πλένει; Αν επιστρέφουν στη μαμά για πλύσιμο τότε η αγορά πλυντηρίου είναι άσκοπη. Αν όμως όχι, τότε η ύπαρξή του απαραίτητη! Μην παραλείψετε να αντικαταστήσετε την κουρτίνα του μπάνιου, το καλαθάκι και το πιγκαλ για λόγους υγιεινής.
- Λοιπές ηλεκτρικές συσκευές. Μπορεί το πλυντήριο να μην θεωρηθεί απαραίτητο, ένα σίδερο σιδερώματος όμως, όπως και να το κάνουμε, θα χρειαστεί κάποια στιγμή. Το ίδιο κι ένα πιστολάκι μαλλιών. Όσο για μία ηλεκτρική σκούπα… Κατά βούληση!