5+1 tips για να μετατρέψετε το υπνοδωμάτιό σας στον απόλυτα «δικό σας» χώρο!

Το υπνοδωμάτιό μας δεν είναι απλώς ο χώρος του ύπνου μας∙ είναι το προσωπικό μας καταφύγιο. Είναι ο χώρος όπου μπορούμε να αποσυρθούμε μετά από μία γεμάτη μέρα και να απομονωθούμε, να ξεκουράσουμε το σώμα, την ψυχή και το μυαλό μας. Παρόλα αυτά, είναι, πολλές φορές, ο χώρος που δίνουμε ελάχιστη σημασία για να τον διαμορφώσουμε, αφιερώνοντας την προσοχή μας αλλά και το budget μας στους χώρους υποδοχής.
Καιρός να συνειδητοποιήσουμε τη σημαντικότητα του χώρου και να εστιάσουμε την προσοχή μας στη διαμόρφωση της κρεβατοκάμαράς μας με τρόπο ώστε να εκφράζει την προσωπικότητά μας και να ανταποκρίνεται στην αισθητική μας χωρίς, ταυτόχρονα, να αφήνει ακάλυπτη καμία από τις ανάγκες μας.
Εμείς σας δίνουμε τις ιδέες ώστε να ανανεώσετε τον χώρο και την ατμόσφαιρα του υπνοδωματίου σας χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε ριζικές και κοστοβόρες λύσεις. Εσείς, βάλτε μπρος τη φαντασία και το αισθητικό σας κριτήριο και δημιουργήστε!A
• Αναδιατάξτε τα έπιπλα! Με λίγο μόνο χρόνο και ενέργεια, μπορείτε, αναδιατάσσοντας τα έπιπλα στο χώρο, να δώστε στο υπνοδωμάτιό σας ένα εντελώς καινούριο look! Κομμάτια περιττά, που απλώς σας πιάνουν χώρο χωρίς να σας προσφέρουν εξυπηρέτηση, αφαιρέστε τα. Θα κερδίσετε, έτσι, ευρυχωρία∙ όχι μόνο κυριολεκτικά αλλά και ως αίσθηση. Μη ξεχνάτε, εξάλλου… Less is more!
• Αλλάξτε τα στρωσίδια του κρεβατιού και τα διακοσμητικά μαξιλαράκια. Με δεδομένο ότι το κρεβάτι αποτελεί το κεντρικό και κυρίαρχο αντικείμενο του χώρου, η ανανέωση των κλονοσκεπασμάτων μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική «μικρή» αλλαγή που μπορείτε να κάνετε. Ξεφορτωθείτε, επιτέλους, παλιά σκεπάσματα που μπορεί να έχετε απ’ τα φοιτητικά σας χρόνια, φθαρμένα ή ξεβαμμένα πια, και επενδύστε σε νέα, σε αποχρώσεις και σχέδια που σας ευχαριστούν. Η αλλαγή στον χώρο θα είναι τεράστια! Και στη διάθεσή σας, επίσης!
• Εστιάστε στο φωτισμό! Ο φωτισμός είναι βασικό στοιχείο για κάθε χώρο, πόσο μάλλον στο υπνοδωμάτιο, όταν ο στόχος είναι να πετύχουμε τη δημιουργία μίας ευχάριστης, δελεαστικής ατμόσφαιρας που θα μας εμπνέει για ηρεμία και χαλάρωση. Ενδεχομένως, μία απλή αλλαγή στα «καπέλα» των πορτατίφ των κομοδίνων -λύση εύκολη και οικονομική, να είναι αρκετή! Αν έχετε τη δυνατότητα, ή προτιμάτε, σκεφτείτε την αντικατάστασή τους με φωτιστικά που τοποθετούνται στον τοίχο και προσαρμόζονται στις ανάγκες σας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η τοποθέτηση ενός διακόπτη ρύθμισης της έντασης του φωτισμού (dimmer) θα σας δώσει τη δυνατότητα να αυξομειώνετε την ένταση του φωτός ανάλογα με τη στιγμή και τη διάθεσή σας.
• Νέο χρώμα! Ένα βάψιμο κάθε λίγα χρόνια στο υπνοδωμάτιο είναι έτσι κι αλλιώς απαραίτητο! Αυτή τη φορά, ξεφύγετε από τα τυποποιημένα λευκά και εκρού αν σας κούρασαν ή αποτελούσαν πάντα λύση ευκολίας. Επιλέξτε ιδιαίτερα χρώματα, που ικανοποιούν την αισθητική σας και ταιριάζουν με τα έπιπλα και τα αξεσουάρ του χώρου. Ένας γκρι τοίχος, για παράδειγμα, θα δώσει έναν σοφιστικέ αέρα στο χώρο ενώ ένα απαλό γαλάζιο είναι σούπερ επιλογή για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα χαλάρωσης. Φυσικά, υπάρχει πάντοτε και η επιλογή της ταπετσαρίας, ιδιαίτερα στον τοίχο όπου βρίσκεται το κεφαλάρι του κρεβατιού. Στάνταρ λύση για εντυπωσιακό εφέ στο χώρο!
Βέβαια, το χρώμα δεν ανήκει μόνο στους τοίχους… Μπορούν να ανανεώσουν και τα έπιπλα του χώρου! Κομοδίνα, παλιές συρταριέρες κλπ, μπορούν να ξαναζωντανέψουν αλλάζοντας το ουδέτερο χρώμα τους σε κάποια φωτεινή, έντονη απόχρωση!
• Μην παραμελείτε το πάτωμα! Χαλάκια, κιλίμια, ταπέτα, δίνουν όχι μόνο πραγματική ζεστασιά στο χώρο αλλά και συναισθηματική! Σκεφτείτε, λίγο, πόσο χρώμα και ατμόσφαιρα θα έδινε, π.χ., ένα vintage κιλίμι της γιαγιάς στο κρεβάτι σας μπροστά!

• Last but not least! Όσες αλλαγές κι αν κάνετε να θυμάστε πως τίποτα δεν προσωποποιεί περισσότερο τον χώρο, αντανακλώντας ταυτόχρονα τον εσωτερικό σας κόσμο, όσο αντικείμενα που έχουν για εσάς μία ιδιαίτερη αξία: φωτογραφίες με τους αγαπημένους σας, μεμοραμπίλια, μικρά έργα τέχνης, ζωγραφιές… Ό, τι ευχαριστεί το βλέμμα σας και σας ηρεμεί, θυμίζοντάς σας όμορφες στιγμές.